Videointervju med Sami Sulieman om hur du besegrar skuldfällan – Nina Jansdotter

Vill du slippa hamna i skuldfällan?

Sami Sulieman berättar om de vanligaste orsakerna till att man drar på sig skulder - anledningar som, tvärtemot vad många tror, är svåra att styra över.

Är du långvarigt sjuk eller har du blivit arbetslös? Kanske du precis gått igenom en jobbig skilsmässa eller har någon närstående som gått bort.

När man går igenom tunga händelser i livet finns det en ökad risk att man hamnar i skuldfällan. Mår du redan dåligt så blir det i det i många fall bara sämre, skulderna växer och man hamnar i en ond cirkel.

Det finns ca. 450 000 personer som idag sitter fast hos kronofogden och där majoriteten av problemens uppkomst kan härledas till de här fyra situationerna med vilka man hamnat i skuldfällan.

Känner du igen dig och vill försöka undvika att hamna hos kronofogden så finns det mycket du som privatperson kan göra för att förhindra det och det bästa är att hålla koll på sin ekonomi.

Ta tag i problemen

Saker, kläder och resor är inte en ovanlig tröst men låt inte materiella inköp locka dig att impulshandla, köp bara det du behöver. Ta istället tag i roten till dina problem, bearbeta och överkom dem så sparar du pengarna tills då du verkligen behöver dem. 

T.ex. om det av någon orsak dyker upp en krissituation så kan du som sparat pengar använda av din buffert för att hantera situationen.

Det bästa för en person i kris med sin ekonomi är att få stöd och kanske att få en knuff i ryggen av rätt person. Någon som peppar en så att man orkar ta itu med situationen, kan komma igen och ta sig ur det.

Sami Sulieman redogör också för hur du bäst kan förebygga att hamna i tuffa ekonomiska situationer, han ger även tips på hur du som redan är drabbad kan gå till väga för att besegra skuldfällan en gång för alla.


Kommentarer